Divadelní ochotníci sa v Tulčíku opäť pochlapili

13.02.2004 Celý región

Premiéru hry Surovô drevo od slovenského dramatika Ivana Bukovčana pripravil na 8. februára divadelný ochotnícky súbor z Tulčíka v okrese Prešov. Inscenáciu ...
Premiéru hry Surovô drevo od slovenského dramatika Ivana Bukovčana pripravil na 8. februára divadelný ochotnícky súbor z Tulčíka v okrese Prešov. Inscenáciu režijne pripravil 82-ročný vedúci súboru a režisér Ján Drabiščák.

Pôvodne sa chystali vystúpiť len raz, ale pre veľký záujem mali v 200-miestnej sále kultúrneho domu v obci najprv v sobotu 7. februára predpremiéru pre deti a mládež a potom v nedeľu až dve premiérové predstavenia.
Ochotníci v Tulčíku, ktorých podporuje obecný úrad a miestny odbor Matice Slovenskej (MO MS), tak ďalej rozvíjajú už 50-ročnú divadelné tradície v dedine. Mali v nej aj dlhú 14-ročnú prestávku a prerušili ju až v roku 2003, keď tiež pod vedením Drabiščáka, barda dedinského divadla na východnom Slovensku, pripravili inscenáciu Žinčica kontra infarkt.
Surovô drevo už v Tulčíku hrali, pred 25 rokmi. Jediným členom súboru, ktorý vystúpil v oboch predstaveniach je dnes už starobný dôchodca František Husovský, v novej podobe hry stvárnil postavu Jaskuliaka. Hlavné postavy hrajú ešte Mária Frimerová a Božena Horvatová. Účinkujú aj obidvaja Drabiščákovi synovia Jozef a Gabriel.
Predsedu MO MS Andreja Marcina teší opätovné prebudenie a zvlášť mladí ľudia chcú byť členmi súboru. Dovedna ich je teraz 27 a všetci účinkujú v novej premiére, ktorú chystali asi dva mesiace. Majú už sčasti dohodnuté, že vystúpia aj v iných obciach - v Záhradnom, v Terni, v Ličartovciach a vo Fričkovciach.

(jj)
 

Vyberte región